Yıllar içerisinde yüzümüzde, mimik yaptığımız alanlarda, özellikle göz çevresinde ve alında, mimik yaptığımız sırada oluşan kırışıklıklar kalıcı hale gelebilir. Göz kenarında olan kırışıklıklara kaz ayağı adını vermekteyiz. Bu, mimikle oluşan, kırışıklıkların giderilmesinde botox uygulayabilmekteyiz.
Botox clostridium botulinum denen bakterinin toksininden elde edilen, bizim iskelet kaslarımızı felç eden bir zehirdir. Bu toksin, çok küçük dozlarda mimik kaslarımıza enjekte edilerek mimik kaslarımızın belli bir süre ile, ortalama 6 ay boyunca, felç edilmesini durumunu yaratır. Mimik kaslarımız botox uygulaması ile felç olduğu için, mimik yaptığımız sırada oluşan kırışıklıklarımız (hareketle oluşan kırışıklıklar), yani alın kırışıklıklarımız, her iki kaş arasında olan kaş çattığımız sırada olan kırışıklıklar ve göz kenarlarında olan kaz ayağı dediğimiz kırışıklıklar botox uygulaması ile tamamen yok edilebilir.
Eğer bu hareketler kalıcı kırışıklıklara, mimik yapmadan da var olan kırışıklıklara neden olmuşsa, bu kırışıklıklar biraz açılabilir, fakat botok uygulaması ile tamamen yok edilemez. Bunları yok etmek için ek girişimler yapmak gerekir. Yağ dolguları ile yada Hyalüronik Asit dolgularıyla bu derin kırışıklıkları doldurup desteklemek gerekmektedir.
Botox uygulamaları 6 ayda bir tekrarlama gerektiren uygulamalardır. Genellikle kişinin ihtiyaç duyduğu yaştan itibaren, ortalama 40 yaş civarında botox uygulamaları yapmaya başlamaktayız. Ama çok mimik kullanan ve daha erken yaşta botox ihtiyacı olan insanlara da botox uygulanabilmektedir.